IBM, gemeente Venlo, Webmastery en Cees van Weelden Fietsenmaker zijn de winnaars van de Business Walk of Fame 2015. Dit is een initiatief van de Lucille Werner Foundation, dat bedrijven beloont die zich inzetten om mensen met een beperking in de eigen organisatie op te nemen. Alle winnaars krijgen een tegel in de Business Walk of Fame in de Amsterdamse Zuidas.

Vier categorieën
De Business Walk of Fame kent vier categorieën. Alle bedrijven zijn voorgedragen door een werknemer, een voorwaarde om in aanmerking te komen voor de prijs. IBM is de meest toegankelijke werkgever onder de grote bedrijven. Volgens de jury neemt het bedrijf toegankelijkheid heel serieus en toont de directeur een grote persoonlijke betrokkenheid. Doorslaggevend bij het winnen van de tegel is dan ook dat het bedrijf direct actie onderneemt als een medewerker met een beperking aangeeft dat verbetering mogelijk is.

De prijs voor de meest toegankelijke werkgever MKB ging naar de gemeente Venlo. De jury: ‘Een organisatie die het belangrijk vindt dat mensen met een handicap volwaardig werknemer kunnen zijn. Ze deinst er niet voor terug hiervoor veel te investeren en risico’s te nemen. Voor werkneemster Susanne Ryan betekent werken bij gemeente Venlo dat ze nu ook gelooft in haar competenties en in wat ze kan.’

Webmastery won de creativiteitsprijs. ‘Met de computer is vandaag de dag heel veel mogelijk en Webmastery ziet en benut hierbij ook kansen voor personen met een beperking. Mensen die jarenlang niet actief zijn geweest, worden uit hun isolement gehaald en kunnen vanuit huis weer positieve ervaringen opdoen. Dit is een prachtig voorbeeld van een werkgever die in staat is om werknemers met enorm veel plezier te laten werken’, meldt het juryrapport.

De aanmoedigingsprijs is voor bedrijven die goed op weg zijn en de eerste stappen richting diversiteit te maken. Winnaar hier is Cees van Weelden Fietsenmaker. Hij speelt enorm flexibel in op werknemers, onder andere in werktijden. ‘Hij houdt in zijn winkel en in zijn hart in verschillende omstandigheden ruimte voor mensen met een beperking. Hij is een voorbeeld van menselijkheid en van hoe het ook, of misschien wel juist, in kleine organisaties goed kan werken.’